Дългогодишният министър на финансите, преди това зам.-министър и в трите правителства

...
Дългогодишният министър на финансите, преди това зам.-министър и в трите правителства
Коментари Харесай

Vladi, на кафе с Пеевски, Кръстникът... Горанов преди Магнитски

Дългогодишният министър на финансите, преди този момент зам.-министър и в трите държавни управления " Борисов " - Владислав Горанов изглеждаше непоклатим. За времето по високите етажи на властта и политиката името на Горанов бе забъркано в поредност от кавги, последствията от които се сведоха единствено до това да не бъде включван в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ през последните две години. Горанов обаче остана правилен на партията член и постоянно можеше да бъде забелязан до водача, както и като неин представител в обществени и медийни изяви. След като името му бе оповестено предишния петък като един от глобените по закона " " поради корупция, Бойко Борисов побърза да се разграничи. Въпреки че вярвал в неговата непорочност.

Кои са най-емблематичните сюжети около някогашния финансов министър през годините? Какво се случи и какво излезе най-после? Краткият отговор - случи се доста, излезе нищо.

Vladi Goranov

През 2018 година, вицепремиерът в кабинета " Борисов " Валери Симеонов внезапно взема решение да постави юзди на залелите пазара (и умовете) по това време така наречен талончета на щастието на " Националната лотария " на хазартния необут Васил Божков. Инициативата стана мотив за голям брой полемики " за " и " срещу " и се трансформира в съществена тематика в публичното пространство - по какъв начин по този начин страната е протегнала ръка на на процедура недосегаемия и емблематичен за прехода предприемач. Тя обаче бе удавена и безшумно забравена от личните ѝ инициатори - Симеонов и подкрепящата ГЕРБ. Как? Като проектозаконът бе пратен за нотификация от страните членки на Европейски Съюз с претекста, че може да противоречи на общото европейско законодателство.

Европейски Съюз се произнесе месеци по-късно, че промените в закона за
хазарта не опонират на общия пазар. Но нито водачът на НФСБ, нито от ГЕРБ подсетиха за тях. Публично не обясниха за какво. Неофициално тогава от ГЕРБ разясниха пред Клуб Z, че не можело на прага на локалните избори да лишават талончетата на хората. Темата " хазарт " остана на трупчета. За към година.

Декември 2019 година Горанов гостува в тв студио, където непринудено афишира, че е разпоредил на Агенцията за държавна финансова ревизия да извърши инспекция в Държавната комисия по
хазарта (ДКХ) поради сигнал, че е облагодетелствала една от най-големите частни хазартни компании в страната. Дни по-късно дългогодишните сътрудници на Божков сем. Найденови излизат с обществени обвинявания - едно към едно със " сигнала ", посочен от Горанов - че компаниите на Божков и ДХК са тълкували повратно закона и са икономисали на хазната хазартни такси за стотици милиони. Прокуратурата на часа се задейства, Божков бяга в Дубай, а Валери Симеонов си спомня, че е водил борба с порока и внася нов план - този път за държавен монопол над " игрите на щастието ". Нотификация от Брюксел в този случай не бе поискана.

Така или другояче вредата за бюджета бе оценена на близо 600 млн. лева за миналите пет години (2014-2019), " проспани " от комисията по
хазарта.

От Дубай обаче Божков, който впоследствие ще попадне в първия лист " Магнитски ", популяризира обвинявания, банкови извлечения, есемеси и насочва изказвания за подкупи и рекет за десетки милиони лв., като показва като съществени настоящи лица лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Горанов, някогашната шефка на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова (ГЕРБ), бившия депутат от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Валери Симеонов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. В основата е това, че първият закон на Симеонов (онзи забравеният) е бил въведения -  напън да продаде бизнеса си, с цел да го овладее Пеевски (което отказал), Стоянова осигурявала законодателно избягването на по-високото облагане, Горанов пращал есемеси с " скъпи инструкции " на ръководители на ДКХ, като тук Божков сподели известия от телефона си с лице, кръстено Vladi Goranov, а парите от рушветите му отивали в черните каси на ГЕРБ - посредством Горанов и Арнаудова.

Нито едно от тези обвинявания не беше доказано, прокуратурата се концентрира към обвиняванията върху самия Божков и до през днешния ден отхвърля да го разпита, като юристите спорят може ли това да се случи и отдалечено. Останаха без отговори въпроси като: по какъв начин се теглят милиони от банка без сезиране на службите, за какво първият закон " Симеонов " бе пратен в забвение, има ли синхрон сред изявленията на Горанов, Найденов и прокуратурата, с които стартираха обвиняванията против Божков, по какъв начин пет години се заверяват финансовите приходи от игрите на Божков, ощетяващи бюджета и още мн. др. 

След тези събития Горанов не зае повече кандидатски места, Менда Стоянова също не влезе в листите за 2021 година, НФСБ на Симеонов продължи да пробва да влезе в Народното събрание - с разнообразни " патриотични " конфигурации. Неуспешно.

Кръстникът

2018 г. Имуществената декларация на Горанов притегля внимание с това, че той живее в първокласния столичен комплекс " Есте " без да заплаща наем. Главният прокурор по това време Сотир Цацаров афишира в тв шоу, че ще се вършат всевъзможни инспекции по върховете на властта. Проверява Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Самият Горанов към този момент е дал обществено пояснения - земетресението в Перник преди няколко години, което се усети мощно и в София, било повода фамилията да се изнесе в жилището от 180 кв. м. на бизнесмена Иван Сариев в " Есте ". Невръстните тогава деца на министъра и брачната половинка му се уплашили. Сариев бил кръстник на Горанов. А в това време синът на кръстника се оказа назначен в ръководеното от Горанов министерство.

На идната година КПКОНПИ се произнесе - спор на ползи няма. По няколко аргументи: Горанов си плащал режийните разноски за жилището - ток, вода и пр.; компаниите на Сариев не са печелили публични поръчки, а синът му е бил назначен в Министерство на финансите по заместване по рекомендация на отрасловия за човешки запаси отдел и бил потвърден специалист за поста.

В обясненията си до КПКОНПИ Горанов твърди и че двамата със Сариев се познават от 2001 година, когато той е бил шеф на дирекция в Министерството на финансите " и запознанството им е минало в другарство и след това предприемачът е станал негов кръстник, както и на двамата му сина ". Кръщелни свидетелства не бе видно да са предоставяни на комисията от изброените от нея документи по инспекцията. Така направените изводи на КПКОНПИ бяха предоставени на прокуратурата.

Оставка, оставка, оставка

Юли 2020 година Христо Иванов е дебаркирал в " Росенец ", Иван Гешев е нахлул в президентството, всеобщ митинг желае оставката на кабинета " Борисов " и на основния прокурор. Сагата " Божков " е в разгара си, като Горанов към момента не е обяснил той ли е Vladi Goranov, с който Божков твърди, че е комуникирал и по какъв начин по този начин подопечната му комисия по
хазарта пет години е одобрявала финансовите приходи от игрите на предприемача. По това време в публичното пространство се напомня и фотографията на Горанов в кафене в компанията на Делян Пеевски през 2010 година - също неполучила приемливо пояснение и до през днешния ден.

Премиерът (Борисов) тогава реагира спешно и отстранява трима министри - Горанов, този на Министерство на вътрешните работи (по-късно депутат, в това число в последния парламенат) Младен Маринов и на стопанската система - Емил Караниколов. Мотивът: в общественото пространство били свързвани с Движение за права и свободи и Пеевски.

Маринов - поради реакцията му след акцията за всеобщото плажуване до така наречен летен сарай на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Тогава, макар че и община Бургас, и органите на реда бяха съответно известени за мероприятието, служителите на реда възпряха " плажуващите ", които трябваше по проект да стигнат до държавния бряг до сарая. Но пропускаха деятелите на Движение за права и свободи, извозени предната нощ с рейсове от цялата страна. Черни точки ексминистърът натрупа и поради фрагментите на полицейско принуждение под колоните на Министерския съвет няколко дни по-рано. А Караниколов се " отличи "  с бартера " фурми за храни ", който се оказа сред две частни компании - едната от които на Делян Пеевски. 

Вчера, запитан още веднъж за кафето с Пеевски, Горанов уточни, че двамата се позанавали откогато бил шеф отдел, а ексдепутатът от Движение за права и свободи - зам.-министър. И се впусна в друга сюжетна линия - по какъв начин бил упрекван от " своите ", че като финансов министър отпуска средства и за общини на Движение за права и свободи.

ББР се притичва на помощ

През 2020 г. Владислав Горанов е флагман и един от главните бранители на друга странна изява на държавното управление " Борисов ". Става дума за решението на Българската банка за развиване (ББР) - благосъстоятелност на министерството на стопанската система, да изкупи 70% от пуснатите на пазара акции на Първа капиталова банка (ПИБ) на цена от 5 лева за акция при пазарна цена към оня миг от малко под 3 лева за акция. Държавата налива 140 млн. лева с обяснението, че другояче няма по какъв начин комерсиалната банка да извърши критериите на последния стрестест на ЕЦБ, когато в нея бе открит проблем, и по този начин страната ни няма да успее да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II.

Този проблем бе факт и в действителност по-късно България влезе в механизма. Но е реалност и че цената беше висока, а тя бе такава, с цел да може банката да пусне по-малък брой акции на пазара и по този начин контролът да бъде непокътнат от нейните двама създатели - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Ако цената бе пазарна, трябваше да бъдат продадени повече акции и по-голям дял да бъде лишен от тях. 

Още тогава Горанов обясняваше, че страната ще отбрани инвестицията си като предложи собствен човек в борда на шефовете и че откакто влезем в ERM II акциите ще бъдат назад изкупени с лихвите. Нито едно от тези две неща не се е случило досега. В петък борсовата търговия пък затвори с цена на акцията на ПИБ от 2,36 лева. 

Любопитен подробност е, че " схемата " включваше и друга чудноватост. Няколо седмици преди реализирането ѝ, финансовият шеф на ПИБ Живко Тодоров напусна комерсиалната банка и малко по-късно бе конфигуриран за изпълнителен шеф на ББР. Тоест някогашният началник в ПИБ изкупи акциите на ПИБ като към този момент началник на ББР.

2021 година пък Национална агенция за приходите разгласи, че ще ревизира сдружението " Трилема Кансълтинг " ЕООД регистрирано през август 2020 година и еднолична благосъстоятелност на Горанов, поради покупка на офиси в София на обща стойност над 750 000 лева Обяснението в следствие бе, че става въпрос за договорка " финансирана от комерсиалната активност на компанията и с търговски заем ". Днес компанията също е в санкционния лист на " Магнитски ". За резултатите от инспекцията няма обществена информация.

Миналата година като министър председател Кирил Петков (съпредседател на " Продължаваме промяната " ) предаде директория с 19 имена на, съгласно него, закононарушители, като я съобщи на 20-ия - Иван Гешев. Сред тях фигурираше и това на Горанов. Петков се базира на историята " Божков " и изказванията му, че е дал подкупи за над 60 милиона лв., както и на инспекция във финансовото министерство, която открила, че в доста от общините в България публичните поръчки са се провели по този начин, че има над 90% централизация със единствено един реализатор на европроекти. 

Впоследствие Горанов и Арнаудова бяха задържани от Министерство на вътрешните работи - отпред с водача на партията Бойко Борисов, бързо пуснати, а арестите оповестени от съда за непозволени. 
Още по темата

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР